House on Top / ISV Architects

first_imgManufacturers: JoineryStructural Design:ErgosystemStructural Engineer:Chrysanthos KalligerosEm Design:PG Kamarinos Consulting EngineersProject Engineer:Alexander KamarinosLandscape Design:Greenways HellasLandscape Architect:Karolos Hanikian, Shagik BarberianConstruction:ISV ConstructProject Director:Tasos Sotiropoulos 3Site Manager:Anda PapadimitriouProject Architect:George AtsalakisCity:AthinaCountry:GreeceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© George MessaritakisRecommended ProductsWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWindowsSolarluxSliding Window – CeroWoodTechnowoodPergola SystemsText description provided by the architects. The house takes advantage of the plot’s merits, stitching an almost 210 o panoramic view of the Athenian basin that spans from Mt. Penteli to the island of Aegina. The potential for outstanding views called for an upside-down layout of the building – playfully nicknaming it as the “House On Top” project. All areas that did not programmatically call for extended outside views formed a pedestal on top of which is located the living room block, reaching the maximum permitted height and being accessed via the stairs (or the intentionally understated elevator). A project within the project, the residence’s staircase is conceived as the main theme of the house’s spatial structure. With a triple storey high internal space, featuring an exposed concrete side wall and a dramatic, rounded, black matte metal staircase almost hovering in the void, it ensures that the connection between the ground floor entrance and the second floor living room will never be missed. The living room area itself is rather simple in its layout, unified with the dining area and the semi -open plan kitchen. A 14m wide, floor to ceiling glass facade, permits the unification of the interior with the Phaestos stone finished pool deck outside, allowing full access to the breathtaking view and the rooftop pool from every spot in the living room and the kitchen. Abiding to the strict planning regulations, the deck has no pergolas or other permanent structures on it, its shading obtained by large retractable tents housed in the massive lintel above the glazed facade.Save this picture!© George MessaritakisAccording to the owners’  brief for the interior, every room has its own character, yet remains consistent to a tactile material palette on a par with the overall concept of the house. Off-white plaster, bleached oak surfaces, exposed concrete and black overtones resulted in a slightly desaturated palette, reflecting the natural light during the day and the integrated architectural lighting at night. This restrained material palette originates from an interior design approach that is willfully limited to a background role, acknowledging the fact that in the end of the day it is the owner’s life that will unfold in the house. Far from implying any architectural shortage, this design  approach was proved in action, since the selection of furniture by the owners fitted in the interior  without undermining the overall architectural values of the residence.Save this picture!© George MessaritakisSave this picture!PlantSave this picture!© George MessaritakisEpitomizing the overall concept, the facade of the residence is the actual communicator of its architecture. Despite the fact that it is a single elevation building, “House On Top” stands out and in the same time blends in the city, in a way that shows respect to the neighborhood and enhances its appeal. Considering Athens chaotic urban environment this was no easy feat to achieve.Save this picture!© George MessaritakisProject gallerySee allShow lessCityförster to Lead Design of New Beijing Government DistrictArchitecture NewsTurncoats NYC Debate: “Buildings Don’t Matter”Panel Discussion Share Projects Architects: ISV Architects Year Completion year of this architecture project House on Top / ISV Architects Year:  House on Top / ISV ArchitectsSave this projectSaveHouse on Top / ISV Architects Save this picture!© George Messaritakis+ 37 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/870027/house-on-top-isv-architects Clipboard Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/870027/house-on-top-isv-architects Clipboard “COPY” Greece CopyAbout this officeISV ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAthinaGreecePublished on June 12, 2017Cite: “House on Top / ISV Architects” 12 Jun 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalShelvingZeitraumWardrobe – Hide & ParkSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Stone SeriesWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – FerroFinestra W20Panels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelUrban ShadingPunto DesignPavilion – TentChairsInterstuhlConference Chair – Low With CastorsWoodreSAWN TIMBER co.Pre-Weathered Wood CladdingMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?颠倒住宅 / ISV Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ArchDaily Photographs:  George Messaritakis Manufacturers Brands with products used in this architecture project 2013 “COPY” CopyHouses•Athina, Greece Photographslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *